Förslag:

Bygg ett oisolerat ridhus på Uddby gård, 22x48 m och ge fler Tyresöbor möjlighet att utöva ridsport. Tyresö kommun planerar en ombyggnation av Fårdala gård. Den ursprungliga planen var också ett nytt ridhus, men ridhuset prioriteras nu bort.

Motivering:

Ridsporten en av Sveriges populäraste idrotter och den växer. Övervägande del av de aktiva är flickor. Nyetablering av ridverksamhet kräver större ytor än redan existerande ridanläggningar eftersom beviljande myndigheter i dag ställer större krav på att hästar skall få röra sig fritt utomhus, varför det är klokt att fokusera investeringar och satsningar på befintliga hästanläggningar. I Tyresö finns en ridskola, och den finns på Fårdala gård. Trycket på ridskolan på Fårdala gård är redan stort och kan tänkas öka framöver då befolkningen i åldern 7-18 år förväntas växa. Jämförelsevis finns i Värmdö kommun sex olika ridskolor, med anläggningar och ridhus.

På Uddby gård finns idag ett privatstall med 15 hästar, och gården har sju hästar varav fem används i barn- och ungdomsverksamhet. Efterfrågan på hästverksamhet är stor. I höst startar en småskalig ridskola på gården och samarbete med bland annat Stimmets skola för ridning för barn med funktionsvariationer pågår och kan utvecklas. På gården finns två stora utomhus ridvolter och en ridväg som leder runt i Alby naturreservat. Uddby gård har idealisk placering för ridning med tanke på bland annat det tätortsnära läget och bussförbindelser till Nyfors och Lagergrens väg. Hästverksamheten på gården är också småskalig, vilket innebär ett komplement till ridskolan på Fårdala gård som har större grupper. Ett oisolerat ridhus skulle kunna uppföras på ridvolten närmast maskinhallen på Uddby gård. Med ett ridhus skulle gården kunna utöka sina hästverksamheter och ge fler Tyresöbor möjlighet att utöva ridsport.